Päivä Anu Aamu Aurora Pulkkisen seurassa

Anu Aamu Aurora Pulkkinen kuvataidenäyttelynsä avajaisissa.

Anu Aamu Aurora Pulkkinen avaa ääntään Taidekoulu Maa-Tilan galleriassa Helsingissä, kun astun puoliksi maan alla makaavaan tilaan. Anu on Töölössä asuva 41-vuotias laulaja, lauluntekijä, kuoronjohtaja, ja kuvataideopiskelija. Miten yhdistyy laulun opetus, laulunteko, laulaminen, runot ja kuvataide?

”Mukavasti. Jonakin päivänä opetan laulua, toisena olen keikalla ja kolmantena harjoittelen kuoron kanssa. Välillä kirjoitan. Kannustimena ovat muun muassa ravintoloiden open mic-illat, joissa uusia tekstejä voi esittää. Hain myös tänä vuonna potkua lausuntaan intensiivisessä lavarunouden työpajassa Runokuussa. Kuvataidetta opiskelen Taidekoulu-Maassa.”

How to inhabit a transitory space

Taidekoulu-Maan galleriassa valmistuu kuuden taidekoulun opiskelijan teoksia esittelevä audiovisuaalinen näyttely. Näyttely on osa Pixelache-tapahtumaa, joka levittäytyy ympäri Helsinkiä. Anu Pulkkisella on iso osuus näyttelyssä, josta vastaa koulun opettaja italialainen kuvataitelija Egle Oddo.

Keittiön edessä makaavan tumman pianon yläpuolella pyörii tauotta toisen maailmansodan ajoilta säilynyt sotafilmi. Anu Pulkkinen on editoinut sen. Filmin kruunaa hänen laulamansaBenjamin Brittenin 1937 säveltämä sodasta kertova teos Nocturne.

”Sain idean käsitellä sekä oman pääni sisäistä sotaa että maailmassa vallitsevaa sekasortoa videon keinoin. Yhdistin nämä kaksi asiaa multimediateokseksi. Haluan kertoa teoksellani, että sota ei näytä loppuvan maailmasta. Se on kauheaa. Taiteella voi helpottaa oloa, mutta ei lopettaa sotia.”

Usein taidenäyttelyissä seinät ja lattiat ovat täynnä värikylläisiä tauluja ja muuta taidetta. Mutta täällä vastaan huojuvat steriilit valkoiset seinät. Ihmettelen mihin oikein olen tullut. Nurkassa lojuu vanha mustavalkoteevee, jonka kertomus yksinäisestä nuoresta miehestä suuressa kaupungissa antaa ajattelun aihetta.

Toisessa nurkassa kahvinkeitin ja vessa, jonka ovi on rikki. Vastineeksi kaikelle kulahtaneelle Ikkunan vieressä viihdyttää ihmisiä välillä nuori komea DJ vintage electro swingillä, jossa yhdistyy vanha jazz nykyaikaiseen teknobiittiin. Näyttelyn ainoat seinätaulut ovat valokuvia Anun sukulaismiehen viimeisistä elinpäivistä Tampereen Pispalassa.

Yhtäkkiä Gerard-niminen mies kurkkaa galleriaan sisään ja esittää September november –nimisen laulun rakkaalleen, joka kurkistaa vetoketjun takaa sinisestä kangaskassista ja sanoo: Mjau!

”Taidegallerian ei välttämättä tarvitse olla tila, missä teokset pönöttävät vain seinillä vaan ihmiset voivat tuoda sinne jotain tullessaan”, Anu valottaa.

Tähän tapahtumaan saa mielellään osallistua myös yleisö tai satunnainen ohikulkija vaikka improvisoiden. Näyttelyn nimi on ”How to inhabit a transitory space”. Sen lähtökohta on tila, joka täytettiin teoksilla. Yhteistä teemaa ei ollut. Tila voitaisiin helposti siirtää melkein mihin tahansa, vaikka metroon.

Muutto isovanhempien luo vaikutti luomisen tarpeeseen

Anu Aamu Aurora Pulkkisesta muotoutuu moninainen kuva taiteilijana, kun lukee hänen tuntojaan toisena naisena turkulaisesta QFemZine-lehdestä. Tai kuuntelee Soundcloudista hänen jazzahtavia kappaleitaan. Hänen letkeässä legaatomaisessa äänessään on hivenKauko Röyhkää, ja kappaleista kuultaa egotrippimäinen ote.

”Sävellän lauluja kuultavaksi. Kuvaan mieluiten vaikka rakkauden epätoivoista tuskaa tai jumalallista autuutta. Luon tunnelmia. En ole kovin kantaaottava. Jos pitää valita, olen heikompien puolella.”

Hän on valmistunut musiikkipedagogiksi pääaineenaan klassinen laulu Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulusta 2007. Lauluopinnot hän on aloittanut Helsingin konservatoriossa ja soittanut pianoa 7-vuotiaasta. Anu on musiikkimaultaan miltei kaikkiruokainen. Hän ihaileePatti Smithia ja Björkia, mutta kuultuaan Maria Callasin äänen joskus 20 vuotta sitten ensimmäisen kerran, hän hurahti klassiseen lauluun.

”Indie-popia ja vaihtoehtorockiakin esittävä Lana Del Rey on onneksi osoittanut, että voi laulaa myös pehmeällä tavalla ja olla herkkä, eikä ole pakko olla mikään lihaskimppukovis, kuten Madonna tai Lady Gaga.”

Anu kokee kaiken taiteen tekemisen olevan työtä. Mutta kun jotain syntyy, se on hieno tunne. Hän muutti jo varhain lapsena isovanhempiensa luo Helsingistä Kotkaan yksinhuoltaja-äitinsä sairastuttua.

”Myös tämä on vaikuttanut tarpeeseeni luoda jatkuvasti jotain. Isovanhempien tapa ilmaista tunteita oli erilainen kuin äitini, koska he olivat iäkkäämpiä ja arvoiltaan konservatiivisempia. Kummallakin hyvät puolensa, mutta tuntuu että äitini oli kiinnostunut minusta enemmän yksilönä. Siitä olen jo nyt edesmenneelle äidilleni kiitollinen.”

Lauluyhtye Ambituksen johtaja

Myöhemmin illalla näyttelyn avajaisissa esiintyy vielä katolista kirkkomusiikkia, ja hindulaisia sanskritin-kielisiä mantroja esittävä Lauluyhtye Ambitus, jota Anu johtaa. Siinä laulaa 5-9 henkilöä, osa musiikin ammattilaisia, ja osa pitkäaikaisia harrastajia.

”Tapasin uudelleen ystäväni, joka on asunut 20 vuotta Intiassa äiti Amman yhteisössä. Muun muassa hän pyysi minua vetäjäksi kuoroon, jonka pohjalta Ambitus syntyi reilu vuosi sitten.”

Lauluyhtye esittää tällä hetkellä lähinnä kristillistä 1500–1600-luvun vanhaa kirkkomusiikkia, ja Marko Näätäsen säveltämää mantramusiikkia. Ohjelmistossa on myös Anun säveltämä neliääninen teos Missa Bella Stellarum. Se on kristillinen messu, jossa on perinteinen latinankielinen kuusiosainen messuteksti.

Tulevaisuudessa kuoro saattaa esittää myös Koraanin suuriin sävellettyä materiaalia, jota suunnittelee kuoron jäsen Markus Mäkelä. Lauluyhtyeessä toimii demokratia. Esitettävä ohjelmisto päätetään yhdessä ja kaikki jäsenet saavat ideoida sitä.

”Välillä on haasteellista sovittaa yhteen eri töitä, ja aikatauluja. Rahaa tulee ripauksittain. Osa erilaista esiintymisistä, mutta myös mallin töistä. Tämä on silti se, mitä eniten elämältä haluan”, Anu kuvailee.

Anu Aamu Aurora Pulkkisen kotisivut

Päivi Lappalainen

Kirjoittaja osallistui Nuoren Voiman Liiton järjestämälle kulttuurilehtien avustajakurssille.

nv apinalaatikko 1Nuoren Voiman liiton kulttuurijournalismin intensiivikurssi järjestettiin syksyllä 2015. Kurssilaisten tekstejä julkaistaan Nuori Voima -lehden verkkosivuilla Apinalaatikko-kategoriassa. Kurssin ohjaajina toimivat Maaria Ylikangas ja Aleksis Salusjärvi. Kurssin järjestämistä on tukenut opintokeskus Visio.